مثبت زندگی: شکر، این مادهی کریستالی سرشناس، از گلوکز، فروکتوز و گالاکتوز تشکیل شده است که در ابتدای کشف آن در جنوب آسیا و آمریکا چون بهصورت شربت از نیشکر عصارهگیری میشد چندان قابل حملونقل گسترده نبود. تا اینکه هندیها توانستند آن را بهصورت دانههای کریستالی دربیاورند و به شهرت جهانی برسانند. خوب است بدانید تا قرن هجدهم در اروپا جزو کالاهای خوراکی لوکس محسوب میشد و در واقع عامهی مردم همچنان از عسل بهعنوان شیرینکننده استفاده میکردند. شکری که ما اکنون مصرف میکنیم مادهی تصفیهشدهای است که در کارخانه تمام ویتامینها، پروتئین و آنزیمهای آن جدا میشود و بهصورت مادهی غلیظ پودری درمیآید که مصرف آن نه تنها سودی ندارد بلکه مضر هم خواهد بود.
از مضرات شکر چه میدانید؟
از مضرات شکر چقدر میدانید؟ آیا شکر برای بدن انسان بد است؟ جواب قطعاً مثبت است. با این که کارخانههای ساخت شکر تلاش میکنند اثرات بد آن برای سلامتی را مخفی نگه دارند. محققان به شواهد واضح و روشنی دست پیدا کردهاند که طبق آن شکر مشکلات بسیاری را در بدن به وجود میآورد. مصرف بیش از حد این ماده شیرین باعث به وجود آمدن اعتیاد به آن میشود.
۱. ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد
مضرات شکر دقیقا چیست؟ مصرف زیاد این ماده مشکلات قلبی را به دنبال دارد. باعث به وجود آمدن التهاب در بدن میشود؛ که خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را بالا میبرد و البته بیماریهای بسیار دیگری را هم به وجود میآورد. تحقیقات نشان میدهند که مصرف بیش از حد شکر مصنوعی خطر مرگ در اثر بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. در حقیقت، خطر مرگ بر اثر بیماری های قلبی در افرادی که بین ۱۷-۲۱% کالری خود را از شکر دریافت میکنند، دو برابر از بقیه که ۸% یا کمتر مصرف میکنند بیشتر است.
۲. بیماری کبد چرب از مضرات شکر
شکر اغلب به شکل شهدی با فروکتوز بالا، در بسیاری از نوشیدنی ها یا غذاهای آماده مخفی شده است. تحقیقات درباره مضرات نشان میدهند که این شهد موجود در غذاهای آماده با فروکتوز بالا، ارتباط مستقیمی با اضافه وزن و چاقی، مقاومت به انسولین، سندرم متابولیک و بیماری کبد چرب غیر الکلی دارد. جواب این سوال که آیا شکر برای شما بد است (وقتی پای کبد در میان باشد) به طور قطع مثبت است. طبق تحقیقات به عمل آمده، افرادی که در روز یک نوشیدنی حاوی شکر میخورند؛ خطر مبتلا شدن به کبد چرب در آنان نسبت به کسانی که نوشیدنیهای قنددار نمینوشند، بسیار بالا میرود.
۳. سبب به وجود آمدن سندرم روده نشتی میشود
شکر سلامت رودهها را به خطر میاندازد. بدن را دچار التهاب مزمن میکند که عامل به وجود آمدن سوراخ در معده است. شکر مخمرها و باکتریهای مضر در بدن را تغذیه کرده، و تعادل باکتریهای روده را به هم میزند و از این راه باعث بروز سندرم روده نشتی میشود.
۴. خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد
تحقیقات درباره مضرا تآن نشان میدهند، هر ۱۵۰ کالری که هر فرد در طول روز از شکردریافت میکند، ریسک مبتلا شدن به دیابت نوع ۲ را به میزان ۱٫۱ درصد بالا میبرد. همچنین این ماده در سودا، گوشت، روغن و حبوبات و دیگر غذاهای شیرین و نوش- ریسک ابتلا به انواع سرطان ها را بالا میبرد.
چرا شکر برای بدن مضر است
اما از مهمترین مضرات شکرو جواب سوال «چرا شکر برای بدن مضر است» بالا رفتن خطر ابتلا به چندین نوع سرطان است. تحقیقات نشان میدهند که مصرف بیش از حدشکر خطر بیماری سرطان مری را افزایش میدهد. همین طور فروکتوز بالایی که در شکروجود دارد خطر ابتلا به سرطان روده کوچک را نیز میافزاید.
شکر به چه صورتهای دیگری مضر است؟ محققان ارتباطی را میان مصرف زیاد شکر و سرطان روده بزرگ پیدا کردهاند.
در سال ۱۹۲۰ برنده جایزه نوبل دکتر Otto Warburg این تئوری که قند و شکر موجب رشد و پیشرفت سلولهای سرطانی میشوند را مطرح کرد. او معتقد بود که تجزیه قند و شکر در بدن باعث تولید مواد شیمیایی مختلفی میشود که موجب رشد سلول های سرطانی و نقایص میتوکندریایی میشود. این تئوری تا به امروز پابرجاست و به لطف تحقیقات گسترده ما امروزه میدانیم که بدون شک شکر یکی از اصلی ترین علل رشد سلولهای سرطانی است.
یکی از مضرات شکر این است که در هنگام مصرف بیش از حد قند و شکر بدن ما به انسولین مقاوم میشود. زمانی که این اتفاق میافتد بدن برای متابولیسم شکر فاکتور رشد شبه انسولین (IGF) تولید میکند. IGF همان چیزی است که باعث رشد مداوم سلول های سرطانی در بدن میشود.
بدن انسان مداوم در حال چک کردن مرگ و میر و رشد سلولهای جدید است. فاکتور رشد شبه انسولین این سیگنالها را مسدود کرده و بدن نمیتواند سلول هایی را که زمان مرگ آنها فرا رسیده را تشخیص دهد. بنابراین این سلول ها مداوم رشد میکنند. این سلولها همان سلولهای سرطانی هستند که ارگانهای بدن را نیز درگیر میکنند و شکر سوخت مورد نیاز برای رشد این سلول ها را فراهم میکند. به همین دلیل است که در افرادی که نگرانی ترشح IGF وجود دارد مانند افراد مبتلا به دیابت، میزان نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان نیز بسیار بالا است.
محصولات تولید شده از شکر که باید از آن اجتناب کنید:
حال که به سوال مضرات شکر پاسخ دادیم؛ دانستن این که از چه محصولاتی استفاده میکنید، مهم است. زیرا بعضی از کارخانههای سازنده مواد غذایی در تلاشند تا به جای شکر از عناوین دیگری در بین مواد تشکیل دهندهشان استفاده کنند. در ادامه موادی که بهتر است از خوردن آنها پرهیز کنید آورده شده است:
شکر قهوهای
پودر شکر قنادی
شیره ذرت
شیره ذرت جامد
گلوکز
فروکتوز
شیره ذرت با فروکتوز بالا (HFCS)
شکر مایع (شهد)
لاکتوز
شهد جو
مالتوز
شیره قند
آبمیوهها (مانند آب هلو یا آب انگور)
پنکیک
شکر خام
نیشکر
شکر سفید