کدام نان برای کاهش وزن مفید است؟
مثبت زندگی: افرادی که قصد لاغری و کاهش وزن دارند مصرف نان را از وعدههای غذایی خود حذف میکنند آنها سخت در اشتباهند و با این کار سلامت خود را در خطر میاندازند انواع نانهای دیگر وجود دارند که میتوانند در امر کاهش وزن مفید باشند! نان پایه ثابت تغذیه ما و انتخاب درست آن ضامن سلامتی است. زمانی که رژیم غذایی تناسب وزن را دنبال میکنید و یا به اصطلاح تو رژیم هستید و نان سفید را به عنوان غلات اصلی مصرف میکنید شما سختتر لاغر میشوید و به تعبیر متخصصان تغذیهای اروپا راحتتر چاق میشوید.
نان را از وعدههای غذاییتان حذف نکنید
محققان بعد از انجام مطالعاتی بر روی ۹۲۰۰ انسان در اسپانیا و کشورهای اروپای مرکزی به صورت مطالعه در مورد عادات غذایی ۵ ساله آنها دریافتند افرادی که از نانهای تیره رنگ در کنار نانهای سفید استفاده میکنند کمتر در معرض ریسک اضافه وزن قرار میگیرند این در حالی است که افرادی که نان اصلی مصرفی آنها نان سفید است ۴۰ درصد بیشتر مستعد اضافه وزن هستند.
رابطه عجیب و خواصی بین خوردن نان و اضافه وزن وجود دارد که در واقع این نوع نان است که رابطه را ایجاد میکند و اصل داشتن کربوهیدرات و فیبر موجود در ترکیبات نان عامل اصلی است. پرفسور گونزالس استاد دانشگاه ناوارا اسپانیا معتقد است که نان سفید دو واحد پروتئین بیشتر در روز محسوب میشود و پروتئین بیشتر برابر است با افزایش وزن بیشتر.
نان جو یکی از نانهای تیره و فوق العاده برای کاهش وزن و تناسب اندام
جو یکی از غلات بسیار مفیدی است که ارزش غذایی بالایی دارد و خود به عنوان یک غذای کامل میتواند به شمار رود و از سالهای دور مصرف آن توصیه شده است چنانچه امام جعفر صادق (ع) میفرمایند: خاصیتهای غذایی و درمانی با ارزشی در نان جو وجود دارد، به همین دلیل طعام حضرت رسول اکرم (ص) تا آخر عمر از نان جو خالی نبود. نان جو همچنین به دلیل وجود کربوهیدراتهای پیچیده میتواند از بروز گرسنگی جلوگیری کند و شاید همین یک مورد برای اثبات تاثیر آن در لاغری و کاهش وزن کافی باشد.
بی شک حذف مواد نشاستهای به ویژه نان و برنج از برنامه غذایی با تصور کاهش وزن و لاغر شدن، کاملا باور اشتباهی است، به طوری که حذف این مواد مفید از برنامه غذایی باعث میشود شخص احساس گرسنگی مداوم کند و به خوردن تنقلات روی آورد، همچنین با توجه به اینکه این مواد بسیار پرکالری، است شخص با خوردن این مواد احساس سیری نمیکند بنابراین باعث پرخوری شده و در نتیجه باعث چاقی میشود.
کارشناسان تغذیه بر این باورند افرادی که به دنبال کاهش وزن و لاغر شدن هستند به هیچ وجه نباید گروه نان را از برنامه غذایی خود حذف کنند زیرا با حذف این مواد دچار سوء تغذیه میشوند. همچنین این کارشناسان معتقدند نانهای سبوس دار باعث ثابت نگه داشتن قندخون در افراد میشود که نتیجه آن احساس سیری طولانی مدت است و این امر از ابتلا به چاقی و اضافه وزن پیشگیری میکند. از سویی دیگر سبوس موجود در این نانها باعث تامین شدن برخی از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است که از سوء تغذیه نیز جلوگیری میکنند.
البته ناگفته نماند که کیفیت نان به نوع آرد بستگی دارد و در صنعت نان، آرد گندم به چهار روش مختلف تولید و مصرف می شود.
- آرد کامل
- آرد خبازی
- آرد ستاره
- آرد نول
آرد کامل در تهیه نان سنگک و محصولات سبوسدار به کار میرود و نوعی است که پوسته گندم در زمان آسیاب شدن از دانه جدا نمیشود و بالاترین ارزش غذایی را دارد.
آرد خبازی که در نان لواش و تافتون به کار میرود سبوس کمتری داشته و آرد ستاره که در تهیه بربری و نانهای فانتزی مصرف میشود از نظر میزان سبوس در مقام سوم قرار دارد. آرد نول هم در تهیه انواع شیرینیها و کیک استفاده میشود و پایینترین میزان سبوس را به خود اختصاص داده و ارزش تغذیهای پایینی دارد.
همچنین باید تأکید شود که با توجه به اینکه تمام آردهای توزیعی در کشور بین ۱۵ تا ۲۰ درصد سبوس گیری میشود، برخی تولید کنندگان، آرد یا خمیر نان را با افزودن مقادیر مشخصی آرد سویا، پودر آب پنیر، سبوس و برخی ویتامینها غنی میکنند تا علاوه بر جبران فقر غذایی نان از ایجاد سوء تغذیه، کم خونی، پوکی استخوان و غیره نیز در جامعه جلوگیری شود.
در میان خانوادهها بسیار دیده میشود افرادی که قصد لاغری دارند، برای پرهیز از خوردن هله هوله از نانهای خشک مغزدار، نان سوخاری، نانهای خشکی که طعم زیره، شوید و زنجفیل دارد یا نان خشکی همچون نان اسکو که مانند لواش مسطح است، استفاده میکنند.
به این گمان که این نانها به جهت ترد و نازک بودن کالری کمتری داشته و از همه مهمتر جلوی اشتهایشان را میگیرد، اما واقعیت این است که ۱۰۰ گرم نان خشک در مقایسه با ۱۰۰ گرم نان تازه کالری بیشتری دارد. چرا؟ چون نان خشک حاوی آرد است، ولی نان تازه ترکیبی از آرد و آب است. از سویی نان خشک به دلیل کم حجم بودن به میزان بیشتری خورده میشود.
موضوع دیگر آنکه مغزها و دانههایی چون تخمه آفتابگردان، کنجد و شاهدانه که روی نانهای خشک مغزدار قرار گرفته، بسیار پر روغن بوده و کالری هر گرم آن با کالری روغن معمولی و حیوانی برابری میکند و چند برابر نانهای معمولی چاق کننده است. در مورد نان سوخاری هم، این فرآورده حاوی ترکیباتی چون آرد، روغن، شکر، شیرخشک و تخم مرغ است و در مقایسه با انواع نانهای حجیم پرکالریتر است.
ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که با وجود آنکه مصرف نان، برنج و سایر مواد نشاستهای در برنامه غذایی روزانه همه افراد ضروری است اما به هیچ وجه نباید در مصرف این گروه غذایی زیاده روی کرد زیرا باعث افزایش وزن و چاقی میشود.
خواص مهم دیگر نان جو
- کاهش کلسترول خون
- جو نرمی استخوان کودکان را از بین میبرد.
- پیشگیری از سفیدشدن مو.
- مفید برای کم خونی.
- برای رفع منافذ باز پوست و زیبا شدن آن آرد و را با آب خیار خمیر کرده به صورت ماسک روی صورت بگذارید.
- برای رفع خارشهای جلدی پوست آرد جو را در سرکه پخته بر پوست بمالند.
- برای درمان زخمهای بدخیم آرد جو را با زرده تخممرغ مخلوط کرده روی زخم بمالید.
- برای رفع ورم پستان آرد جو را با سرکه خمیر نموده با روغن کرچک خمیر کنید به صورت ضماد بگذارید این ضماد برای ورم چشم و زیر گلو نیز مفید است.