تخصصی

سرطان تخمدان چیست؟ چه مراحلی دارد و چگونه تشخیص داده می‌شود

مثبت زندگی: سرطان تخمدان یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در زنان است که در صورت تشخیص زود هنگام آن، امکان موفقیت در درمان بسیار بالا و موفقیت آمیز است. اما بدلیل نداشتن علائم بارز معمولا تا مراحل پیشرفته، شناسایی آن توسط بیمار ملموس نیست و تنها با معاینه پزشک قابل تشخیص است.

تخمدان‌ها دستگاه‌های تولید مثل در زنان هستند که هر کدام در یک سمت بدن قرار دارند. این سرطان از تخمدان‌ها شروع می‌شود و عواملی همچون سن، برخی از جهش‌های ژنتیکی، سابقه خانوادگی سرطان از عوامل تاثیرگذار در ابتلا به این بیماری هستند. در صورتی که در مراحل اولیه بیماری تشخیص داده شود به بهبودی کامل بیمار منجر می‌شود.

علائم سرطان تخمدان در بدن

پیش از این به سرطان تخمدان لقب قاتل خاموش را اطلاق کرده بودند، زیرا علائم این سرطان فقط در حالت پیشرفته آن قابل شناسایی بود. ولی با پیشرفت علم و تکنولوژی، می‌توان این بیماری را در مراحل اول نیز شناسایی نمود. علائم این بیماری به دلیل شباهت زیاد به بیماری‌های گوارشی معمولا نادیده گرفته می‌شوند و منجر به پیشرفت سرطان می‌شوند.

پس پیشنهاد می‌شود که اگر شما علائمی که در اینجا ذکر شده را برای بیش از چند هفته دارید، به دکتر متخصص مراجعه نمایید. علائم شایع‌تر سرطان تخمدان:

  • درد در ناحیه شکمی
  • نفخ یا تورم شکم(احساس فشار یا پر بودن شکم)
  • ناراحتی یا درد در ناحیه لگن
  • سوء هاضمه به طور مداوم ( احساس تهوع )
  • تغییراتی در مثانه یا روده

این‌ها از شایع‌ترین علائم سرطان تخمدان در بدن هستند، اما این بیماری علائم دیگری نیز دارد که شاید کمتر در فردی مشاهده شوند از جمله:

  • بی نظمی در قاعدگی
  • خستگی مداوم
  • یبوست
  • تکرر ادرار
  • کمردرد
  • درد هنگام مقاربت
این نوشته را از دست ندهید  داروی ایبوپروفن؛ از نحوه مصرف تا عوارض جانبی

توجه داشته باشید که این علائم ممکن است در خانم‌هایی که سرطان ندارند نیز ظاهر شود، و این علائم مختص سرطان تخمدان نیستند و علائم شایعی در مابقی بیماری‌ها دارند. در صورت مشاهده بیش از یک علامت بهتر است که به دکتر خود مراجعه کنید و از علت آن باخبر شوید.

سرطان تخمدان پیشرفته

نوع سلولی که سرطان از آن آغاز می‌شود، نوع سرطان را مشخص می‌کند. انواع سرطان تخمدان شامل موارد زیر است:

۱. تومورهای اپیتلیال

این تومورها از لایه نازکی از بافت که قسمت بیرونی تخمدان را پوشانده است، شروع می‌شود. 90 درصد از سرطان‌های تخمدان، به این شکل هستند.

۲. تومورهای استرومائی

از بافت تخمدان که حاوی سلول‌های سازنده هورمون است آغاز می‌شود. خوشبختانه این تومورها معمولا در مراحل اولیه به نسبت دیگر انواع سرطان شناسایی می‌شوند. این تومورها به طور تقریبی 7 درصد از سرطان‌ها را شامل می‌شوند.

۳. تومورهای سلولی میکروب

از سلول‌های سازنده تخمک آغاز می‌شود. این نوع سرطان در زنان جوان بیشتر دیده می‌شود. درجه سرطان تخمدان به زمان تشخیص آن بستگی دارد، در صورتی که بیماری در مراحل اولیه شناسایی شود احتمال درمان بیشتر است.

مراحل سرطان تخمدان

مرحله اول

مرحله‌ای است که سرطان هنوز شیوع پیدا نکرده است و محدود به یک تخمدان یا هر دو تخمدان است. در این مرحله هیچ توموری روی سطح تخمدان‌ها وجود ندارد. مرحله بعد، سرطان می‌تواند روی یک یا هر دو تخمدان تاثیر گذاشته و سلول‌های توموری در محوطه شکمی دیده شوند.

مرحله دوم

سرطان به مناطق دیگری از لگن نیز گسترش یافته است. در این مرحله، بیماری ممکن است به رحم یا لوله‌های فالوپ یا سایر نواحی لگنی از جمله مثانه، روده‌ها و… رسیده باشد. اما باز هم سرطان محدود به ناحیه لگن است.

این نوشته را از دست ندهید  چند توصیه کرونایی به بیماران دیابتی

مرحله سوم

سرطان در یک یا هر دو تخمدان است و به خارج از لگن و مناطق نزدیک شکم یا غدد لنفاوی، سرایت کرده است. در این مرحله که خود شامل مراحل جزئی‌تری است، مقادیر میکروسکوپی سرطان در حفره شکمی یا غدد لنفاوی دیده می‌شود. یا سرطان به صورت توده‌های 2 سانتی متری قابل مشاهده هستند. و یا در مرحله آخر مرحله سوم، تومورها به سایزی بیش از 2 سانتیمتر رسیده‌اند.

مرحله چهارم

اين مرحله پیشرفته‌ترین مرحله سرطان تخمدان است. سرطان در این مرحله به مایعات اطراف ریه نیز گسترش پیدا کرده است. در مرحله پیشرفته‌تر، سرطان به کبد، طحال یا سایر ارگان‌های بدن مانند ریه، مغز و استخوان گسترش یافته است.

علائم سرطان تخمدان راست

علائم سرطان تخمدان در حالی که فقط تخمدان سمت راست به بیماری مبتلا شده است می‌توانند کمی سردرگم کننده باشند. زیرا این علائم به بیماری‌های گوارشی دیگر بسیار شبیه است. و درد در سمت راست شکم، یا درد پشت کمر در سمت راست، می‌تواند مربوط به بیماری‌های دیگری نیز باشد.

به هر جهت به شما پیشنهاد می‌کنیم در صورتی که درد و ناراحتی شما بیش از یک هفته به طول انجامید، حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. در صورت تشخیص زودهنگام بیماری، احتمال بهبود تا 90 درصد است.

علائم سرطان تخمدان چپ

در سرطان تخمدان علائم به بیماری‌های گوارشی نزدیک است و گاهی اوقات با بیماری سندرم روده تحریک پذیر نیز اشتباه گرفته می‌شود. علائم بیماری در تخمدان چپ و راست، مشابه هستند. در صورتی که یک تخمدان درگیر این بیماری شده باشد، درد به همان سمت متمایل است. در این بیماری نباید فقط به دردهای محوطه شکمی توجه کرد، ممکن است درد در پشت کمر و به سمت پهلو‌ها و تخمدان‌ها باشد.

این نوشته را از دست ندهید  ۱۴ نکته تغذیه‌ای برای بهبودیافتگان کرونا

تشخیص با سونوگرافی

سرطان تخمدان چیست؟

سرطان تخمدان در مراحل اولیه، به سختی قابل تشخیص است. آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص سرطان دهانه رحم، برای تشخیص این نوع سرطان مفید نیست. برای تشخیص سرطان پزشکان متخصص اغلب روش معاینه لگنی را به کار می‌برند. اگر پس از این معاینه توده‌ای در لگن احساس شود، برای ارزیابی بیشتر به سونوگرافی نیاز است.

سونوگرافی واژینال، یک روش تشخیصی غیر تهاجمی است که از امواج فراصوت برای تشخیص توده‌ها، ارگان‌ها و مایعات داخل محوطه شکمی استفاده می‌نماید. این روش یک دید تصویری از تخمدان‌ها، دهانه رحم و رحم را به ما می‌دهد.

در این روش، تصویری که ارائه می‌شود می‌تواند به ارزیابی اندازه و ساختار داخلی تخمدان‌ها کمک کند، که به تشخیص تومورها از کیست‌ها منجر می‌شود.

سونوگرافی واژینال را نمی‌توان یک روش کاملا مطمئن و قطعی برای شناسایی سرطان تخمدان دانست. این روش برای زنانی که علائم سرطان تخمدان را ندارند، مفید نیست. در واقع می‌توان گفت که در حال حاضر هیچ آزمایش غربالگری موثر برای تشخیص این سرطان، اثبات نشده است.

آیا سرطان تخمدان کشنده است؟

نمی‌توان به طور قطعی به این پرسش پاسخ داد چرا که میزان بقاء بیماران مبتلا به سرطان تخمدان، بسته به سن و مرحله تشخیص آن متفاوت است. متاسفانه اکثر مبتلایان به این بیماری تا وقتی که سرطان پیشرفت نکرده متوجه بیماری خود نمی‌شوند. طبق آمار ارائه شده به طور کلی، 75 درصد از خانم‌ها، حداقل 1 سال پس از تشخیص زنده می‌مانند.

در صورتی که سرطان محدود به تخمدان‌ها باشد، 90 درصد بیماران بیش از 5 سال عمر می‌کنند. ولی تنها 15 درصد افراد بیماریشان در این مرحله تشخیص داده می‌شود. در مرحله دوم، 65 تا 70 درصد بیماران بیش از 5 سال زنده می‌مانند. در مرحله سوم، 36 تا 46 درصد بیماران بیش از 5 سال زندگی می‌کنند. در مرحله آخر سرطان، در صورتی که بیماری گسترش یافته باشد میزان بقای 5 ساله، 20 درصد است.

این نوشته را از دست ندهید  رفع سیاهی زیر بغل، با چند پیشنهاد ساده

آیا تخمک گذاری زیاد موجب سرطان تخمدان می‌شود؟

به نظر می‌رسد که هرچه میزان تخمک گذاری در فردی بالاتر باشد، احتمال ابتلا به این سرطان در آن فرد بیشتر است. وقتی که تخمک گذاری اتفاق می‌افتد، تخمک از تخمدان‌ها رها می‌شود و در طول لوله فالوپ به حرکت در می‌آید. تحقیقات اخیر نشان می‌دهند که مایعاتی که به همراه تخمک از تخمدان‌ها رها می‌شوند، شامل فاکتورهای رشد و مولکول‌هایی با دی ان‌ای هستند که به لوله فالوپ آسیب می‌رسانند و در واقع کشنده‌ترین نوع سرطان تخمدان، وقتی است که سلول‌های فالوپ سرطانی می‌شوند.

در صورت مشاهده علائم ذکر شده، ابتدا به دکتر متخصص زنان مراجعه نمایید. در صورت ابتلا به سرطان باید به دکتر انکولوژیست زنان مراجعه نمایید. برای بیماری سرطان تخمدان، روش‌های درمانی وجود دارد از جمله این روش‌ها جراحی و شیمی درمانی است و در صورتی که بیماری پیشرفت نکرده باشد، بیمار به احتمال زیاد با موفقیت درمان خواهد شد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت − 1 =

دکمه بازگشت به بالا