مثبت زندگی: سندرم روده تحریک پذیر، شایعترین بیماری گوارشی در دنیاست. علت این بیماری مشخص نیست اما ۱۴درصد افراد را به خود مبتلا کرده است که اغلب آنها نیز از وجود بیماری بیخبرند. نشانههای این بیماری شامل: درد معده، اسهال یا یبوست است. اغلب افراد مبتلا، تجربهی نفخ شکم را داشتهاند و ۶۰درصد آنها نفخ کردن را بدتر از درد معده میدانند. حالا در عصر جدید، رژیمی پیدا شده که میگویند برای درمان و پیشرفت این بیماری مفید است. رژیمی به اسم فودمپ. مثبت زندگی را دنبال کنید تا در ادامه با ذاه و روش این رژیم خاص آشنا شوید.
فودمپ ( FODMAP) چیست؟
رژیم FODMAP مخفف «الیگوساکاریدها، دیساکاریدها، مونوساکاریدهای قابل تخمیر، و پولیولها» است. غذاهای FODMAP انواعی از کربوهیدراتها هستند، از جمله قندها که به راحتی سیستم گوارش آنها را هضم میکنند و آنهایی که کوچکترند در روده جذب میشوند.
سندرم روده تحریکپذیر (IBS)یک اختلال گوارشی گسترده است که بر 14 درصد جمعیت جهان تأثیر میگذارد. رژیم غذایی بهترین راه برای مدیریت علائم IBS یا سندروم روده تحریکپذیر است.
بیماری IBS چیست؟
با توجه به موسسه ملی دیابت و بیماریهای گوارشی و کلیه، حدود 10 تا 15 درصد از بزرگسالان در ایالات متحده تحت تاثیر IBS قرار دارند. از آن تعداد کمتر از 7 درصد، تشخیص IBS را دریافت میکنند. تعداد زنان مبتلا به IBS بیشتر از مردان هستند.
IBS علائم زیر را ایجاد می کند:
ناراحتی شکمی یا درد شکم
نفخ و گاز
احساس حرکت روده ای ناقص است
ناتوانی در خالی شدن روده
مخاط سفید در مدفوع
یبوست
اسهال
سوء هاضمه
حالت تهوع
دلیل سندورم روده تحریکپذیر چیست؟
علت دقیق IBS ناشناخته است. افرادی که مبتلا به IBS هستند میتوانند با تغییرات رژیم غذایی، دارو، مدیریت استرس، درمان رفتاری و درمان های مختلف جایگزین، علائم را برطرف کنند.
رژیم های حاوی FODMAP کم برای کنترل IBS استفاده می شوند.
رژیم فودمپ کم، متوسط و زیاد
رژیم غذایی FODMAP توسط یک تیمی از محققان از دانشگاه موناش، ملبورن استرالیا تهیه شد. تیم، به رهبری پیتر گیبسون، برای اولین بار ثابت کرد که رژیم های غذایی FODMAP علائم IBS را بهبود میبخشد.
غذاهای FODMAP به صورت زیاد، متوسط و کم طبقهبندی میشوند.
غذاهای FODMAP کم (چیزهایی که به صورت آزاد می توانید استفاده کنید)
سبزیجات: کاهو، پیازچه، خیار، رازیانه، بادمجان، کلم بروکلی و اسفناج
میوهها: زغال اخته، تمشک، توت فرنگی، آناناس، انگور و کیوی.
گوشت: مرغ، گوشت گاو، بوقلمون، کالباس و بره.
ماهی: خرچنگ، لابستر، ماهی آزاد، ماهی تن و میگو.
چربی: روغن، دانه، کره، بادام زمینی و گردو.
نشاسته و غلات: سیبزمینی، نان بدون گلوتن، کوینو، برنج قهوهای، چیپس تورتیلا و پاپ کورن.
غذاهای FODMAP بالا (چیزهایی که باید اجتناب کنید)
سبزیجات: سیر، مارچوبه، پیاز، قارچ، لوبیا سیاه، گل صدف و گلابی.
میوهها: خربزه، هندوانه، آلو، هلو، خرما و آووکادو.
گوشت: سوسیس، گوشت دودی، گوشتهایی در درون نان یا خمیر سرخ میشوند، گوشتی که با سس بر پایه پیاز ویا سیر استفاده شود.
ماهی: ماهی که در درون نان یا خمیر سرخ می شوند ، ماهی که با سس پیاز و سیر خورده میشوند.
چربی: بادام، بادام هندی، پسته، آووکادو.
نشاسته، غلات و حبوبات: لوبیا، عدس، گندم و نانهایی بر پایه گلوتن، چاودار، کلوچه، شیرینی و پاستا.
.