مثبت زندگی: خارگیل، دریان یا دوریان (نام علمی : Durio zibethinus) که به عنوان پادشاه میوهها شناخته میشود، میوه بومی اندونزی، مالرزی و برونئی به شکل گرد یا کشیده است، پوست آن به رنگ سبز و قهوهای و پوشیده از خار دیده میشود، گوشت این میوه خارقالعاده زرد رنگ بوده و بویی تند و شدید (گاهی نامطبوع) دارد.
تایلند بزرگترین صادر کننده دوریان در جهان است. خارگیل سرشار از ویتامین A، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فولات، ویتامین C، پتاسیم، کلسیم، منگنز، منیزیم، روی، فسفر، آهن، مس، فیبر و پروتئین است. همراه ما باشید تا در این مقاله از خواص دارویی میوه خارگیل برای سلامتی روایت کنیم.
فواید دارویی و درمانی خارگیل برای سلامتی
1. افزایش انرژی بدن
میوه خارگیل یک منبع غنی از کربوهیدرات است که به عنوان سوخت استفاده شده و به افزایش انرژی روزانه بدن کمک میکند. خارگیل به عنوان یکی از بهترین میوههای انرژیزا برای ورزشکاران و بدنسازان در نظر گرفته میشود.
2. درمان افسردگی
مطالعات نشان داده که مقادیر بالای ویتامین B6 موجود در میوه دوریان به افزایش سروتونین خون کمک کرده و برای پیشگیری و درمان استرس، اضطراب و افسردگی مفید است.
3. استخوانها و دندانها
مقادیر بالای کلسیم، پتاسیم و ویتامینهای B موجود در خارگیل به بهبود سلامت استخوانها و دندانها کمک میکند.
4. معده و دستگاه گوارش
تیامین و نیاسین موجود در میوه خارگیل به افزایش اشتها کمک میکنند، مقادیر بالای فیبر موجود در آن به بهبود هضم غذا کمک کرده، نفخ شکم و سوزش سردل را درمان میکند و باعث سلامت دستگاه گوارش میشود.
5. یبوست
مقادیر بالای فیبر موجود در خارگیل به بهبود حرکات روده کمک کرده و برای پیشگیری و درمان یبوست مفید است.
6. قند خون و دیابت
منگنز موجود در خارگیل به تنظیم و حفظ سطح قند خون کمک کرده و برای افراد مبتلا به بیماری دیابت مفید است.
7. فشار خون
مقادیر بالای پتاسیم موجود در میوه دوریان به کاهش فشار خون بالا در افراد کمک کرده و باعث درمان تپش قلب میشود.
8. درمان کم خونی
مقادیر بالای فولات، آهن و مس موجود در خارگیل به افزایش تعداد گلبولهای قرمز خون کمک کرده و خطر ابتلا به کم خونی فقر آهن را کاهش میدهد.
9. سلامت قلب
ترکیبات آلی گوگردی موجود در خارگیل به تنظیم آنزیمهای التهابی بدن کمک کرده و با کاهش التهاب خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهند.
مقادیر بالای فیبر، ویتامینها و مواد معدنی موجود در میوه خارگیل به کاهش کلسترول خون بالا کمک کرده و باعث سلامت قلب میشوند.
10. افزایش میل جنسی
در طب سنتی از دوریان برای افزایش میل جنسی استفاده میشود.
11. درمان بی خوابی شبانه
خارگیل به دلیل مقادیر بالای تریپتوفان موجود در آن به عنوان قرص خواب قوی طبیعی شناخته میشود و میتواند به درمان بی خوابی شبانه کمک کند.
در واقع تریپتوفان در بدن به سروتونین تبدیل میشود که باعث آرامش اعصاب و افزایش تولید ملاتونین شده و بیخوابی را درمان میکند.
خواص خارگیل برای پوست و مو
12. جوان سازی پوست صورت
مقادیر بالای ویتامین C موجود در میوه خارگیل به کاهش رادیکالهای آزاد بدن کمک کرده و با کاهش چین و چروک باعث جوانسازی پوست صورت میشود.
13. درمان ریزش مو
مقادیر بالای ویتامین C موجود در خارگیل، خطر ابتلا به پیری زودرس را کاهش میدهد. یکی از نشانههای پیری زودرس در بدن، ریزش مو است که مصرف میوه خارگیل به پیشگیری و درمان آن کمک میکند.
عوارض و مضرات خارگیل
چاقی و افزایش وزن
خارگیل کالری و چربی بالایی دارد و زیاده روی در مصرف آن میتواند باعث افزایش کالری مصرفی و در نتیجه چاقی و افزایش وزن میشود.
پوست خارگیل را چگونه جدا کنیم؟
1. یک برش در قسمت بالایی خارگیل ایجاد کنید
میوه خارگیل را بر روی تخته برش بگذارید و با یک چاقوی تیز، قسمت بالایی پوست ضخیم آن را برش دهید. یک برش به طول 10 سانتیمتر ایجاد کنید تا بتوانید پوست را با دست از میوه جدا کنید.
2. پوست را جدا کنید
با دو دست، دو طرف پوست میوه خارگیل را بگیرید و محکم بکشید تا پاره شود.
3. میوهها را بردارید
با استفاده از یک قاشق یا با دست، میوههای زرد رنگ را جدا کنید و درون یک ظرف بگذارید.
4. هستهها را از میوه ها جدا کنید
قبل از اینکه از میوه خارگیل استفاده کنید بهتر است هستههای آن را جدا کنید.
جالب است بدانید که در برخی از کشورهای جنوب شرقی آسیا، این هسته ها را آب پز میکنند و یا به صورت بو داده مصرف میکنند.
5. قسمتهای دیگر میوه را باز کنید
با استفاده از چاقو، بخشهای خارگیل را که زیر میوه قرار گرفته بودند از وسط برش بزنید و باز کنید تا دوباره میوههایی را به دست آورید.
این میوهها را هم با استفاده از یک قاشق جدا کرده و درون ظرف بگذارید.
6. دستها را بشویید
پوست کندن دوریان باعث بوی نامطبوع دستها میشود، بعد از پوست کندن، دستها را با آب گرم و صابون خوب بشویید تا بوی بد آنها رفع شود.
طریقه مصرف خارگیل
میوه خارگیل را به صورت خام به عنوان میان وعده و برای تهیه انواع دسر، کیک، شیرینی، بستنی، اسموتی و سس سالاد استفاده میکنند.
خارگیل پخته شده و سرخ شده را برای تهیه انواع غذا، سوپ و خوراک به کار میبرند.
ارزش غذایی خارگیل (100 گرم)
کالری : 147
چربی : 5.3 گرم
کربوهیدرات : 27 گرم
پروتئین : 1.4 گرم
فیبر : 3.8 گرم