آخرین نوشته هابدانیم

اصول نگهداری و تمیز کردن چرم

مثبت زندگی: در تاریخ زندگی انسان از دیر باز پیوندی عمیق بین احتیاجات او و حیوانات مختلف وجود داشته است. پوست حیوانات نقش اساسی در رفع بسیاری از این نیازها ایفا کرده و می‌کند. برای مثال از پوست زبر و سخت کرگدن سپر می‌ساختند تا در جنگ‌ها محافظ جانشان باشند. اما چرم؛ چرم طبیعی از فرآورده‌های پوست حیوانات‚ مواد غیرگیاهی و گیاهی طی مجموعه‌ای از اعمال فیزیکی و شیمیایی بدست می‌آید. این چرم طبیعی در برابر بسیاری از باکتری‌ها‚ عوامل فیزیکی و شرایط آب و هوایی مختلف‚ نسبتا مقاوم است.

ویژگی بسیار مهم چرم طبیعی عبور مقداری از جریان هواست. در صورتی که سایر مواد مصنوعی مانع نفوذ هوا می‌شوند. از همان دیرباز تا به امروز در موارد بسیاری مورد استفاده قرار می‌گیرد: از زین اسب گرفته تا انواع لباس‚ کیف‚ کفش‚ کلاه‚ روکش مبل و تزئینات داخلی اتومبیل. چرم طبیعی اصالت خود را از تاریخ گرفته است. این اصالت ازآن روست که به واسطه‌ی ویژگی‌هایش هیچگاه به بدن انسان آسیب نرسانده بلکه برعکس همیشه محافظ آن بوده است. کمتر محصولی کارکرد و زیبایی آن را دارد و حتی هنگامی که کهنه می‌شود همچنان زیباست.

دسته بندی چرم

چرم حلال به طور عمده به دو دسته تقسیم می‌شود:

چرم سبک

معمولا به چرم‌هایی گفته می‌شود که از پوست گوسفند، بز و مانند آن بدست می‌آید.

چرم سنگین

به طور معمول به چرم‌هایی گفته می‌شود که از پوست گاو، گاومیش، شتر و مانند آن استحصال شده است. البته محصولات دیگری از پوست حیوانات ساخته می‌شود، مانند: جیر، نبوک، اشبالت یا محصولات جدیدتری چون دبل فیس، کرک ، ناپلان ، روستیک و …

تفاوت‌ها و مشخصات چرم و سایر مشتقات پوست

  • چرم: برای تولید آن از سطح روی پوست پس از زدودن مو استفاده می‌شود. بعد از مرحله دایکراست، که رنگ نفوذی مورد نظر در آن تامین شده است، طی عملیات فینیشینگ ،رنگ توسط پیستوله‌های خودکار بر روی آن پاشیده می‌شود. در حال حاضر حلال اکثر رنگ‌ها و لاک‌های مصرفی در تولید چرم، آب است.
  • جیر: از لایه زیر پوست حیوان، به دست می‌آید. تولید جیر با توجه به نوع سفارش، ممکن است تحت عملیات شیمیایی و مکانیکی مختلفی قرار گیرد.
  • نبوک: از روی پوست به دست می‌آید. همان سطحی که موی حیوان روی آن می‌روید.
این نوشته را از دست ندهید  دانلود سریال «ملکه گدایان» فصل دوم قسمت ۱۰

نگهداری، تمیزکاری و مراقبت(تیمار)

برای چرم می‌توانید یک محلول پاک کننده خانگی بسازید.

  • یک پیمانه آب ولرم (حدوداً۲۵۰ سی سی)
  • یک قاشق مربا خوری شامپو بچه
  • ۲ تا ۳ قطره سرکه سفید

اسفنج نرم را به کف محلول ساخته شده آغشته نمائید سپس آن را آبگیری کنید. کف جذب شده را بر روی لباس فشار دهید و سپس دستی ملایم بر روی آن بکشید. سپس با پارچه‌ای نرم رطوبت ایجاد شده را جذب کنید و سطح محصول را خشک نمائید. در آخر، محصول خود را در مجاورت دمای هوای ۲۵ تا ۳۵ درجه قرار دهید.

  • توجه: قبل از استفاده از مواد پاک کننده و نگهدارنده چرم در سطوح آشکار چرم، باید ابتدا این مواد در محل‌هایی از محصول که در معرض دید نیست امتحان شود.

روش مراقبت از جیر و نبوک و کالاهای مرتبط

نگهداری و نظافت جیر و نبوک مشکل است. این دو معمولاً نازک‌تر از چرم بوده و مقاومت کمتری دارند. جیر و نبوک برای خاک آلودگی و کثیف شدن استعداد زیادی دارند، شما می‌توانید هر شش ماه یک بار این کالاها را پس از خاک گیری با برس نرم، با استفاده از اسپری‌های مخصوص جیر و نبوک کاملا محافظت کنید.

توجه کنید که از برس‌های نرم و مخصوص برای نظافت جیر استفاده کنید. این برس هم گردگیری می‌کند و هم ریز گردها و اجسام جا گرفته در لابه لای پرزها را پاک می‌کند.

لکه چربی و روغن را با استفاده از پارچه خشک تمیز کنید. از شوینده‌هایی نظیر شامپو مخصوص مبل چرمی می‌توانید استفاده کنید.

بعد از خشک شدن، جیر را با برس به حالت اولیه برگردانید.

لکه غذا و چربی را با استفاده از پارچه نمدار و پاک کننده مخصوص چرم پاک کنید.

در حالی که محل پاک شده را با استفاده از سشوار خشک می‌کنید با برس چرم نیز آنجا را برس بزنید.

بعضی لکه‌ها با مداد پاک کن پاک می‌شوند. پاک کن‌های مخصوص جیر هم وجود دارد.

بهتر است از حوله نرم برای گردگیری استفاده کنید.

این نوشته را از دست ندهید  خواص ماسک زردچوبه برای پوست صورت + طرز تهیه ۹ ماسک خانگی مؤثر

جیر را حتما در محلی دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید.

با نکاتی دیگر از نگهداری چرم آشنا شوید

وسایلی که از چرم تهیه شده‌اند، نفیس هستند و برای بالا بردن دوام‌شان نیاز به مراقبت بیشتری دارند. در غیر این صورت ظاهر زیبایشان را از دست می‌دهند و باید قید هزینه‌ای را که برای خریدشان صرف کرده‌اید، بزنید و کالای جدیدی بخرید.

۱. مراقبت در برابر رطوبت

چرم نسبت به رطوبت حساس است و اگر در محل تاریک و مرطوبی نگهداری شود احتمال کپک زدن آن وجود دارد. به همین دلیل هیچ وقت لباس یا کیف و کفش چرمی را در حالی که خیس است داخل کمد یا جعبه نگذارید. می‌توانید رویه آن را با استفاده از یک پارچه تهیه شده از الیاف طبیعی که جنس لطیفی دارد خشک کنید. اگر قسمت‌های داخلی محصول خیس شده‌اند، آن را در معرض هوا قرار دهید و وقتی مطمئن شدید کاملا خشک شده است و نم ندارد داخل کمد قرارش دهید.

۲. مراقبت در برابر گرد و خاک

یکی دیگر از مواردی که باید نسبت به آن حساس باشید، گرد و غبار است. نشستن گرد و غبار روی انواع کیف دستی و دوشی چرم مردانه یا سایر محصولات تهیه شده از چرم عمر این کالاها را پایین می‌آورد. به همین دلیل هرگز این موارد را بدون کاور پارچه‌ای داخل کمد نگذارید. در صورتی که متوجه نشستن گرد و غبار شدید با یک پارچه نخی لطیف و خشک گرد و غبار را از سطح محصولات پاک کنید.

  • نکته: نگهداری از محصولات چرمی داخل کاور پلاستیکی خطرناک است، چون این کاورها می‌توانند رطوبت کیف یا کفش را حبس کنند و باعث کپک زدن وسایل چرمی شما شوند. به همین دلیل توصیه می‌شود از کاورهای پارچه‌ای استفاده کنید.

۳. عجله نکنید

اشتباه رایج بسیاری از افراد علاقه‌مند به محصولات چرمی این است که بعد از واکس زدن به چرم فرصت کافی برای جذب واکس را نمی‌دهند و فورا از آن استفاده می‌کنند. بهتر است یک شب قبل از استفاده از کیف یا کفش چرمی‌تان آن را واکس بزنید و بگذارید واکس به خوبی به خورد محصول برود. در غیر این صورت احتمال اینکه گرد و غبار بیشتری به دلیل رطوبت واکس روی آن بنشیند یا رنگ آن تیره شود، وجود دارد.

این نوشته را از دست ندهید  نترسید! آبله میمونی همه‌گیر نمی‌شود

۴. آفتاب‌زده نشود

محصولات چرمی نسبت به آفتاب حساس هستند و تاثیرات مخرب نور آفتاب بر روی چرم‌ها جبران ناپذیر است. به همین دلیل توصیه می‌شود روزهای آفتابی بهار یا تابستان را بدون حضور کیف و کفش چرمی و ترجیحا با استفاده از وسایل پارچه‌ای یا حصیری سپری کنید. در سایر فصل‌ها نیز بهتر است وسایل چرمی‌تان را تا حد امکان در معرض نور خورشید قرار ندهید.

۵. عطر نزنید

خیلی‌ها به جای اینکه عطر را روی بدن‌شان اسپری کنند، آن را روی لباس می‌زنند. این کار شاید برای کیفیت لباس‌های پارچه‌ای مشکل خاصی ایجاد نکند، اما به لباس‌های چرمی آسیب جدی می‌زند. الکل و سایر مواد تشکیل دهنده عطر باعث از بین رفتن کیفیت چرم شده و می‌توانند روی رنگ آن تاثیر بگذارند و باعث تغییرش شوند.

۶. چرم را تحت فشار نگذارید

همیشه برای لباس‌ها یا کیف و کفش چرمی‌تان فضای مناسبی را در نظر بگیرید. برای مثال نباید هیچ وقت کت یا اورال چرمی‌تان را روی رگال بین انبوهی از لباس‌های دیگر قرار دهید که به آن فشار می‌آورد. همچنین نباید روی کیف و کفش‌تان، کیف و کفش‌های دیگری قرار دهید. فشار باعث تغییر فرم و ترک برداشتن چرم می‌شود. اگر دوست دارید فرم محصولات چرمی‌تان به خوبی حفظ شود، می‌توانید طی مدتی که از آن‌ها استفاده نمی‌کنید، داخل‌شان را با روزنامه یا تکه پارچه پر کنید.

۷. نگذارید خشک شود

چرم استعداد خشک شدن و ترک خوردن دارد؛ اما کافی است هر چند وقت یک بار با استفاده از واکس چرم آن را برق بیندازید تا هم مثل روز اولش زیبا شود و هم مانع از ترک خوردن سطح آن شوید. بعضی افراد می‌گویند استفاده از روغن بچه هم برای چرب کردن محصولات کوچک‌تر مثل کیف پول چرم زنانه و دخترانه مفید است؛ اما اگر امکانش را دارید بهتر است سراغ واکس چرم بروید.

۸. اگر لک شد

افتادن لکه روی لباس‌های چرمی و از بین نبردن آن باعث خراب شدن این لباس‌ها می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود در صورت لک شدن این وسایل، ابتدا با یک دستمال خشک پاک‌شان کنید. اگر با دستمال خشک درست نشدند، می‌توانید سراغ یک پارچه مرطوب که به مقداری مایع ظرفشویی یا صابون آغشته شده است، بروید. در صورتی که با این کار هم لکه برطرف نشد، لباس را به خشکشویی بسپارید و از دستکاری کردن آن بپرهیزید.

این نوشته را از دست ندهید  ۸ علت سرگیجه و راه های مقابله با آن

۹. نحوه درست کردن پاک‌کننده طبیعی

یکی از روش‌هایی که می‌توان از طریق آن یک محلول خانگی برای تمیز کردن چرم ساخت، ترکیب یک قاشق مرباخوری شامپوی بچه با یک پیمانه آب ولرم و سه قطره سرکه سفید است. یک اسفنج یا پارچه نخی سبک را به این محلول آغشته کنید و ابتدا قسمت کوچکی از چرم را که در معرض دید نیست پاک کنید.

چند ساعت صبر کنید و اگر نتیجه مطلوب بود، سایر قسمت‌ها را هم به همین روش تمیز کنید. بعد از این کار حتما سطح چرمی محصول را با استفاده از پارچه خشک رطوبت‌زدایی کرده و آن را در دمایی حدود ۳۰ درجه سانتی‌گراد قرار دهید تا خشک شود.

۱۰. سشوار نکنید

یکی از روش‌های تمیز کردن جیر و نبوک و خشک کردن رطوبت‌شان استفاده از سشوار با حرارت پایین است؛ این روش اما برای خشک کردن محصولات چرمی مثل این است که قیچی را بردارید و به جان لباس‌تان بیفتید. برای خشک کردن این محصولات به هیچ وجه سراغ وسایل گرمایشی نروید. روی شوفاژ انداختن، خشک کردن با سشوار و حتی در معرض آفتاب قرار دادن محصولات چرمی اشتباه محض است.

۱۱. استفاده از گوش پاک‌کن

همیشه جاهایی از کیف، کفش یا لباس‌ها هستند که دسترسی به آن‌ها آسان نیست. برای مثال کناره‌های بند کفش‌های چرمی یا گوشه دسته‌های کیف‌ها دسترسی مناسبی برای پاک شدن ندارند. برای اینکه بتوانید این نواحی را تمیز کنید، یک گوش پاک‌کن بردارید.

یک طرف آن را مرطوب کرده و طرف دیگر را خشک بگذارید. با استفاده از قسمت مرطوب نواحی کوچک لباس‌های چرمی را از گرد و غبار و لکه پاک کنید و بعد با استفاده از طرف خشک گوش پاک‌کن رطوبت را از بین برده و مانع کپک زدن محصول شوید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + بیست =

دکمه بازگشت به بالا