پیری ایمنی چیست؟


استرس بدون شک سیستم ایمنی بدن افراد را تضعیف و دری را بهسوی بیماریهای جدید باز میکند.
وبسایت هلث دی در گزارشی مینویسد: استرس به سلامتتان آسیبهای بیشماری را وارد میکند. بر اساس مطالعه جدید انجام شده، رویدادهای آسیبزا، فشارهای شغلی، استرسهای روزانه و حتی تبعیض، ممکن است باعث بالارفتن سن سیستم ایمنی بدن شود.
این عوامل افزایش خطر ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی و حتی کووید19 را نیز به دنبال دارد.
اریک کلوپاک، محقق ارشد دانشکده پیری لئونارد دیویس دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، میگوید: سلولهای T جدید برای پاسخ به عفونتهای جدید مانند کووید19 و کارآمدی واکسنها ضروری هستند. در حقیقت پیری ایمنی به این پرسش پاسخ میدهد که چرا سالمندان بیشتر به موارد شدید ویروس کووید19 مبتلا میشوند.
سلول T نوعی لنفوسیت یا گلبول سفید است. مغز استخوان، سلولهای T را به شکل سلولهای نمونه تولید میکند و آنها به غده T موس میروند. به همین دلیل، نام سلول T بر آن گذاشته شده است.
این محقق ادامه میدهد: سیگار کشیدن، نوشیدن مشروبات الکی، سبک زندگی پرخطر که معمولا افزایش استرس را نیز به دنبال دارند، سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکنند.
پیری ایمنی و بیماری
اما حتی با تغییر سبک زندگی، سیستم ایمنی بدن بهطور طبیعی با بالارفتن سن تضعیف میشوند؛ وضعیتی که به آن پیری ایمنی میگویند.
در سنین بالا، سیستم ایمنی بدن از گلبولهای سفید فرسوده و تنها تعداد کمی گلبول سفید جدید تشکیل میشود. آنان میتوانند با عفونت مبارزه کنند. در چنین شرایطی بدن مستعد ابتلا به بیماریهای مانند سرطان، بیماری قلبی و بیماریهای عفونی مانند ذاتالریه میشود.
کلوپاک گفت: دلیل دیگری برای تضعیف سیستم ایمنی بدن، عفونت سیتومگالوویروس (CMV) است.
سیتومگالوویروس مربوط به ویروسهایی است که باعث آبله مرغان، هرپس سیمپلکس و مونونوکلئوز میشوند. این ویروس ممکن است دورههایی را به صورت غیرفعال طی کند و سپس دوباره فعال شود. اما اگر سالم باشید، این ویروس عمدتا خاموش میماند.
جلوگیری از پیری ایمنی
تحقیقات نشان میدهد که استرس اجتماعی میتواند باعث فعال شدن عفونت سیتومگالوویروس شود. این عفونت سیستم ایمنی بدن را مجبور کند تا انرژی بیشتری را صرف از بینبردن این عفونت کند.
برای درک نقش استرس در تضعیف سیستم ایمنی، محققان در این تحقیق پاسخهای بیش از پنج هزار فرد بالای 50 سال را تجزیه و تحلیل کردند.
شرکتکنندگان در این تحقیق به پرسشهای درباره استرسهای اجتماعی در دوران زندگیشان پاسخ دادند که رویدادهای استرسزا، استرسهای مزمن، تبعیضهای روزمره و تبعیض مادامالعمر آنان را ارزیابی میکرد.
در نتیجه تیم کلوپاک دریافتند، افرادی که استرس بالاتری را تجربه کردند، سیستم ایمنی ظاهراً مسنتری داشتند. همچنین سلولهای T جدید آنان کمتر و گلبولهای سفید آنان نیز فرسودهتر بوده است.
برای جلوگیری از خطرات پیری سیستم ایمنی بدن نباید تا تا رسیدن به دوران پیری صبر کنیم. اگر هنوز جوان هستید یا به اوایل دوران بزرگسالی رسیدهاید، میتوانید مراقبت از سیستم ایمنی بدن خود را آغاز کنید.
افزون بر ورزش، باید خواب خوب را نیز مد نظر قرار دهید. استراحت به بازیابی انرژی مورد نیاز بدن و کسب آرامش کمک میکند.