سرطان با طعم میوه

نتايج تحقيقاتي كه در سال 2009 در يك مجله پزشكي آمريكايي منتشر شد، نشان داد افرادي كه قليان مي‌كشند، به اندازه كساني كه سيگار مي‌كشند مونواكسيدكربن و نيكوتين را وارد بدن مي‌كنند در نتيجه سيگار و قليان به يك اندازه براي بدن زيان‌آور است.

0
118
سرطان با طعم ميوه

قلیان هم مثل دیگر دخانیات برای سلامتی زیان‌آور است

مثبت زندگی: در کشورهایی که سیگار کشیدن در اماکن عمومی ممنوع است دیدن کافه‌رستوران‌هایی که از انواع قلیان‌ها با اشکال مختلف پر شده، حیرت‌انگیز است. بر اساس آمارگیری که به تازگی در یک نشریه پزشکی منتشر شده، مشخص شده است ۲۳ درصد جوانان آمریکای شمالی قلیان می‌کشند.

همچنین بر اساس تحقیقات مجله آمریکایی «Health Behavior»، قلیان کشیدن به نوعی در سراسر دنیا رواج پیدا کرده است، از این رو محققان نگران این مساله هستند که ممکن است این ذهنیت در مردم به وجود آمده باشد که قلیان کشیدن از نظر سلامتی برای بدن مفیدتر از سیگار کشیدن است.

علت این طرز فکر هم ممکن است به خصوصیت ظاهری قلیان بازگردد. همان‌طور که می‌دانیم قلیان از دو بخش یکی قسمت انتهایی و دیگر قسمت فوقانی تشکیل شده است. قسمت انتهایی قلیان شبیه به یک بلور شیشه‌ای پر از آب و قسمت فوقانی قلیان محل قرارگیری تنباکو است.

سرطان با طعم میوه

هنگامی که تنباکو گرم شد شخص می‌تواند با پک زدن به شلنگ قلیان، دودی را که حاصل گرم شدن تنباکو است پس از عبور از آب قسمت پایینی قلیان، دوباره از طریق شلنگ وارد دهان خود کند. شاید همین خصوصیت ظاهری قلیان است که این تصور را در مردم به وجود آورده است که آب می‌تواند از دود قلیان سم‌زدایی کند.

آمارها چه می‌گویند

«جنیفر لاگ‌لاین» محقق علوم پزشکی و عضو ارشد دانشگاه مونترال به مجله لایوساینس می‌گوید: «امروزه در امریکای شمالی استعمال دخانیات فراگیر شده است ولی کشیدن قلیان نسبت به دیگر انواع دخانیات رواج بیشتری یافته است.»

او تنها راه‌ برون‌رفت از معضل استعمال دخانیات را راه‌حلی اپیدمیک می‌داند. او همچنین جزء مخالفان سرسخت سیگار کشیدن در اماکن عمومی است. «اریکا دوگاس» یکی دیگر از اعضای ارشد دانشگاه مونترال تحقیقاتی را در این زمینه انجام داده است.

براساس این تحقیقات قلیان کشیدن نه‌تنها در سطح کلانشهرها بلکه در شهرهای کوچک‌تر نیز رواج یافته است. این محقق به همراه همکارش «لاگ‌لاین» روی ۸۷۱ جوان ۱۸ تا ۲۴ سال تحقیقاتی انجام دادند که همگی اعتیاد به دخانیات داشتند. نتیجه این تحقیقات نشان داد از این تعداد ۲۰۱ نفر به کشیدن قلیان معتاد هستند.

نتایج آمار و بررسی‌های محققان نشان داده است قلیان کشیدن در میان کسانی که دخانیات دیگری مثل سیگار استعمال می‌کنند، شایع‌تر است، البته یک‌سوم کسانی که قلیان می‌کشند به کلی از سیگار کشیدن اجتناب می‌کنند. این دسته از افراد که به سلامتی خود بیشتر اهمیت می‌دهند، معتقدند قلیان کشیدن به مراتب بهتر از سیگار کشیدن است.

نتایج تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۹ در یک مجله پزشکی آمریکایی منتشر شد، نشان داد افرادی که قلیان می‌کشند، به اندازه کسانی که سیگار می‌کشند مونواکسیدکربن و نیکوتین را وارد بدن می‌کنند در نتیجه سیگار و قلیان به یک اندازه برای بدن زیان‌آور است.

از عوارض قلیان کشیدن می‌توان به افزایش احتمال ابتلا به سرطان ریه، بیماری‌های قلبی–عروقی و مشکلات دوران بارداری و حتی پس از آن اشاره کرد.

سه باور غلط

سه عامل باعث شده است مردم فکر کنند قلیان کشیدن به مراتب بهتر از سیگار کشیدن است. در این راستا محققان به این سه مورد پاسخ داد‌ه‌اند.

۱- آبی که در قلیان وجود دارد باعث تصفیه کردن دود می‌شود، در نتیجه میزان سم موجود در دود کاهش می‌یابد.

پاسخ محققان: رطوبت موجود در شلنگ قلیان باعث مسموم‌کنندگی دود می‌شود.

۲- آب می‌تواند به عنوان فیلتری عمل کند که مواد سمی دود را بزداید.

پاسخ محققان: حتی اگر آب به عنوان فیلتر عمل کند باز هم نمی‌تواند تمام سم موجود در دود را بگیرد. بنابراین خطری که سلامتی را تهدید می‌کند، کم نمی‌شود.

۳- تنباکوهای میوه‌ای که در قلیان استفاده می‌شود برای بدن مفید است.

پاسخ محققان: تنباکوهای میوه‌ای که برای خوش‌طعم کردن به کار می‌روند نمی‌توانند برای بدن مفید باشند چون ارزش غذایی میوه طبیعی را ندارند و اسانسی بیش نیستند.

سرطان با طعم میوه

نگاه کارشناس

یک وعده قلیان معادل ۲۰ نخ سیگار

هر وعده قلیان برابر با مصرف یک پاکت سیگار است و دود قلیان مجموعه‌ای از مواد سرطان‌زای ناشی از سوختن ذغال است که این مواد عامل اصلی بروز سرطان ریه، بیماری‌های قلبی و عروقی و سایر بیماری‌های شناخته شده‌اند و خطر انتقال بیماری‌های عفونی همچون سل، هپاتیت و برخی بیماری‌های ویروسی را به دلیل استفاده مشترک از قطعه دهانی به وجود می‌آورد.

علاوه‌بر این احتمال بروز برخی بیماری‌های ویروسی نیز به دلیل استفاده مشترک از قطعه دهانی در هنگام مصرف قلیان افزایش می‌یابد.

باور عمومی بر آن است که عبور دود از میان آب درون محفظه‌ شیشه‌ای قلیان موجب تصفیه آن می‌شود، اما باید گفت که این باور، اشتباه محض بوده و برخلاف باورهای سنتی حجم دود استنشاق‌شده ناشی از یک وعده مصرف قلیان ۱۰ تا ۲۰ برابر مصرف یک نخ سیگار است.

قلیان نه‌تنها تمام ۴هزار ماده سمی و ۷۰ ماده سرطان‌زای موجود در سیگار را داراست، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری را تولید می‌کند. بنابراین می‌توان گفت که خطر ابتلا به بیماری‌های ناشی از استعمال دخانیات در افراد غیرسیگاری یا قلیانی که در معرض دود به ویژه در محیط‌های بسته قرار دارند نیز همچون افراد سیگاری وجود دارد.

خدیجه محصلیکارشناس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت

پاسخ دادن

دیدگاه خود را وارد کنید
لطفا نام خود را وارد کنید

سه × 3 =