انتخاب سردبیردهان و دندانسلامت

مراجعه هر شش ماه به دندانپزشک برای جلوگیری از پریودونتال

دکتر غلامعباس مرتضوی - جراح و دندانپزشک - متخصص بیماری‌های پریودونتال

مثبت زندگی:‌  بيماري پريودونتال، نوعی بیماری لثه است كه باعث تخريب بافت‏‌هاي نگهدارنده دندان مي‏‌شود. در مواردي این بيماري بدون علامت است كه در صورت درمان نشدن، موجب از دست رفتن دندان‏‌ها مي‌‏شود. با انجام معاينه‏‌های دوره ‏اي توسط دندانپزشك، مي‏‌توان از وقوع اين بيماري پيشگيري كرد. خونريزي و تورم لثه هنگام مسواك زدن، قرمزي لثه‏‌ها و تورم يا جدا شدن لثه از دندان‌‏ها، بوي بد دهان، ‌مشاهده چرك در بين دندان‏‌ها يا لبه لثه از موارد ابتلا به اين بيماري است.

۱- شايع‌‏ترین بيماري لثه، ورم لثه است كه به‌ اصطلاح به آن ژنژیویت گفته مي‌‏شود. این بیماری نوع حاد و مزمن دارد. نوع حاد آن كمتر و نوع مزمن آن بيشتر اتفاق مي‌‏افتد. شايع‌‏ترين بيماري بافت‏هاي نگهدارنده، بيماري پريودونتال يا پريودونتيت است كه علاوه بر لثه، ساير بافت‌‏هاي نگهدارنده دندان مانند استخوان، غضروف و سيمان دندان را دربرمي‏‌گيرد. این بیماری که به علل مختلفي به ‏وجودآمده، سبب تخريب اين بافت‏‌ها مي‌‏شود.

۲- بيماري پريودونتال بيشتر در كساني بروز مي‌يابد كه بهداشت دهان را، آن هم به‌طرز صحيح، رعايت نمي‌‏كنند و به علت تجمع پلاك و جرم دندان، زمينه را براي بروز بيماري فراهم مي‏‌كنند؛ البته عوامل مختلفي در اين بيماري‏‌زایي موثر هستند مانند عوامل ژنتيكي، موضعي مربوط به دندان‌‏ها، پروتزها و روكش‏‌هاي غلط و غيرعلمي، پركردگي‌‏هاي ناجور، گير غذايي، نداشتن تعادل و هماهنگي دندان‏‌ها در دو فک،‌ بي‏نظمي دندان‌‏ها، فشارهاي ناموزون و غيرمتعادل در درمان ارتودنسي يا بيماري‏‌هايي مانند ديابت يا بعضي بيماري‏‌هاي خوني، كمبود موادغذايي و ويتامين‏‌ها، همچنين تغييرات هورموني بدن هنگام دوران بلوغ، قاعدگي، بارداري، يائسگي و غيره. همچنين نحوه تغذيه و سيگاركشيدن از جمله عوامل موثر در بروز این بیماری محسوب می‌‏شوند.

۳- خونريزي از لثه هنگام مسواك‌ زدن يا خوردن غذاهاي سفت از علائم بارز بیماری‌‏های پریودونتال است؛ همچنين تغييررنگ لثه از صورتي به حالت كبود يا تيره، ترشح چرك از لبه لثه، احساس درد، خارش و سوزش و در موارد پيشرفته لق شدن، جابه‌‏جا شدن و فاصله‏‌دار شدن دندان‏‌ها و افزايش حجم لثه از جمله اين علائم هستند، ولي گاهي حتي در موارد پيشرفته، خونريزي قابل‏ ملاحظه‌‏اي مشاهده نمی‌‏شود و فقط دندانپزشک می‌تواند ابتلا به بيماري را تشخيص دهد.

این نوشته را از دست ندهید  بوی خوش کباب در رستوران‌های مراغه

۴- در صورتي‏كه بيماري پريودونتال به موقع درمان نشود، تحليل به استخوان فك كه بر اثر اين بيماري شروع شده، ادامه پيدامي‏‏‌كند و درنهايت به از دست دادن دندان‌‏ها منجر مي‏‌شود. در چنين حالتي، عوارض بيشماري مانند مشكل در جويدن غذا، به هم خوردن ارتفاع صورت و تغيير قيافه، اشكال در صحبت كردن و بيان كلمات و مشكلات رواني براي فرد ايجاد مي‏‌شود؛ همچنين تحقيقات بسیاری نشان مي‏‌دهد بيماري پريودونتال مي‏‌تواند زمينه‌‏ساز بيماري‏‌هاي قلبي‏‌عروقي شود؛ همچنين ابتلای خانم‌‏هاي باردار به این بیماری می‌‏تواند موجب زايمان زودرس و به دنيا آوردن نوزاد كم ‏وزن شده يا ديابت را تشديد كند. در بسياري موارد، بيماري‌‏هاي پريودونتال سبب بوي بد دهان می‌شود كه خود موجب اشكال در روابط اجتماعي و همچنين مسائل و مشكلات خانوادگي مي‏‌شود. با توجه به وجود همه اين مسائل بهتر است افراد از طريق معاينات منظم و جرم‏گيري توسط دندانپزشكان از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرده و در صورت ابتلا، هرچه زودتر به فكر درمان باشند تا از عوارض حادي جلوگيري کنند كه در انتظار آنهاست.

۵- شيوه‌‏هاي درماني بیماری‌ هایپریودونتال نسبت به گذشته بسيار تغيير كرده است. اگر بخواهيم خيلي به عقب برگرديم درگذشته، قسمت‏‌هاي مريض پرحجم و متورم لثه را با دستگاه كوتر مي‏‌سوزاندند كه روش غلطي بود و هيچ‏‌وقت نتيجه‌‏اي از آن گرفته نمي‌‏شد و گاهي وضعيت را بدتر هم مي‏‌كرد. سپس قطع و برداشتن لثه مريض با بيستوري (چاقوي جراحي) متداول شد كه هنوز هم  كاربرد دارد. بعدها انواع فلپ‏‌ها براي موارد خاصي پيشنهاد و اجرا شد كه در حال حاضر هم از اين روش‏ها استفاده مي‌‏شود. در اين روش‏‌ها با جدا كردن و كنار زدن لثه، دسترسي بيشتر به ضايعات و حفظ بيشترلثه امكان‏‌پذير و روش بسيار سودمندي است. امروزه به مساله زيبايي توجه زیادی مي‌‏شود كه با تغييراتي در بافت لثه يا استفاده از پيوندها كه از نواحي ديگر گرفته مي‌‏شود، مي‌‏توان بدشكلي‌‏ها يا نواقص را برطرف كرد. همچنين از پيوندهاي استخواني براي درمان ضايعات خاصي استفاده مي‌‏شود كه بسيار مفيد و رضايت‏‌بخش است. اين تكنيك‌‏ها هر روز درمسیر تكامل پيش مي‌‏روند و تاكنون نتايج اميدبخش بسیاری به دست آمده است.

این نوشته را از دست ندهید  سردی دائمی دست‌ها نشانه چیست؟
گرد آورنده
دکتر غلامعباس مرتضوی
منبع
مثبت زندگی
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار − دو =

دکمه بازگشت به بالا